Uniform og mærker


Som spejder i Strandboerne, bærer man uniform - kendetegnet på det at være spejder. Det er vigtigt, at man hurtigt efter indmeldelsen får en uniform. Det er for at signalere sammenhold på tværs af alder, social status og køn. Uniformen bæres altid på møderne og på ud- og hjemrejse fra ture og sommerlejre.

Nogle af mærkerne i dette uniformsreglement får man først i takt med, at man rykker op til en ældre enhed, så denne er kun vejledende.

Uniformsvejledning (ny uniform)

KFUM-Spejderne har redesignet alle basismærker til uniformen. Det gælder alt fra gruppenavn og enhedsmærker til kursusmærker. 
Derfor begøver du ikke flytte nogen af dine gamle mærker over på din nye uniform, når du får den. For der kommer en masse nye mærker. 

I den nye uniformsvejledning kan du blandt andet se, hvor du kan placere mærkerne på din nye uniform. Der er også vejledning til, hvordan du officielt kan bære din uniform. Den første version af vejledningen kan du se her.

Klik her for at hente uniformsvejledningen i pdf format

uniformsvejledning.pdf

 

Uniformsvejledning (gammel uniform)

 Til uniformen hører også det bordeaux-farvede tørklæde.

Verdensspejdermærket
Mærket sidder på uniformen ved køb.
Sidder over venstre brystlomme. Det er et bevis på medlemskab af en Verdensspejderbevægelse. Alle spejdere optaget i WOSM (The World organization of the Scout Movement), har sådan et mærke på deres uniform.

Korpsmærket
Mærket sidder på uniformen ved køb.
Sidder over venstre brystlomme. Alle der er medlem af KFUM-Spejderne i Danmark har sådan et mærke på deres uniform.

Basismærker
Basismærkerne placeres på højre ærme, øverst oppe ved stroppen. Mærket syes på med stilken til venstre. Basismærket bæres en ad gangen, det vil sige at man må gå med et lavere rangeret mærke, indtil man har taget det næste. Ved overgang til ledergerning (18 år) må man bære Basismærke "Eg". Når der foreligger et bevis på et gennemført trin i lederuddannelsen, fjernes det sidste Basismærke.

Specialmærker
På højre ærme under Basismærket. Brugen af og tidsrammen for, hvor længe spejderen bærer specialmærkerne, må bero på konkrete aftaler i hver enkelt gruppe, men som tommelfinger regel kan følgende bruges: Specialmærker for børn og vippemærker bæres, til spejderen rykker op til troppen. Derefter kan tropsspejderen bærer vippemærkerne sammen med de mærker, han tager i troppen.
Mærket for Spejdernes 100-års jubilæum hører også under specialmærkerne. Mærket er delt i to, hvor det lille udleveres til alle spejdere og det store udleveres til dem der har udført nogle aktiviteter fra jubilæet. Mærkerne sættes over hinanden med det største øverst.

Vandreskjold
På bæltet - i venstre side - den side af bæltet, der ikke kan justeres i længden. Vandreskjold er ikke med enhedssymboler, men med liljen på alle vandredistancer.

Projektår- lejr- og eventmærker
Over højre brystlomme, ovenfor gruppenavnet. Lejrmærker bæres indtil næste store arrangement, maksimum 12 måneder.

Distriktsmærker
Øverst, midtfor på venstre ærme.

Enhedsmærker
På højre ærmestrop.

Funktionstegn
På højre brystlommeklap, til højre og på skrå.

Familie-, bande- & patruljefarver
På højre ærmestrop.

Gruppenavn
Over højre brystlomme.

Ulvenavn
Over højre brystlomme.

Danmarksmærke
På venstre ærmestrop, må bæres op til 12 måneder efter deltagelse.

Årsstjerne
Over højre brystlomme, til venstre for gruppenavnet.

Ungdomskursus mærker
Bæres på højre ærme, under specialmærkerne.

 

 
Tilbage

© 2021 - KFUM Spejderne Strandboerne - Vallensbæk Gruppe | Strandboerne.dk